Boston
Boston

Flytten till Boston – Sandra

Flytten till Boston var för oss inte speciellt planerad. Jag brukar säga att Boston valde oss. Vi var däremot öppna för möjligheten att flytta utomlands och USA var det som kändes mest attraktivt. Vi visste också att anledningen till flytt skulle vara om min man fick erbjudande om en forskningstjänst. Att ens komma fram till beslutet att ”får vi möjligheten så tar vi den” var en ganska lång och jobbig process. Antagligen mest för mig då jag skulle komma att bli en så kallad ”medflyttare”. Däremot hade jag många peppande människor runt om mig som gjorde att beslutet blev lättare att ta.

 

South End Boston

Alla pratar om New York – vi testar Boston istället

Vi pratade egentligen aldrig om Boston. New York och San Fransisco kändes mest aktuella då de bästa kontakterna fanns där. Tack vare ett par fridykningsfenor och en matkö på en konferens på Hawaii fick min man Johan istället möjlighet att komma till Boston och Harvard University. Vi visste nästan ingenting om Boston, men det var bara att tacka ja och hoppa på äventyret. Min bror hade besökt Boston när han reste runt i USA sex år tidigare. Jag mindes hur gott han pratade om sina dagar där. Han övertygade oss också om vilken fantastisk stad Boston är, och att han var säker på att vi skulle gilla det. Vi gillade även tanken på att det just var något vi inte tänkt på tidigare. Något nytt. ”Alla pratar om New York – vi testar Boston istället”. Det är vi så glada för nu i efterhand, för vi trivs verkligen bra här.

Boston är en fantastisk stad och på många sätt likt både Europa och Göteborg.  Jag är övertygad att det har gjort det något enklare att känna sig hemma här. Boston är en av USAs äldsta städer så det finns gott om snirkliga smågator, kullerstenar, och charmiga gamla byggnader. Dessutom är Boston, likt Göteborg, en kuststad där havet och dess influenser ständigt gör sig påmind. Bortsett från allt detta fina med Boston så är det inte lätt att bara vända upp och ner på sin värld, vardag och trygghet, och flytta till ett annat land. Även om detta land må vara USA. Skillnaderna är större än vad jag innan flytten var beredd på.

Boston Beacon Hill

Det nya livet i Boston

När vi väl landade i Boston kändes allt både spännande och skrämmande på samma gång, men vi hade i alla fall varandra, och det har varit en stor trygghet. Till skillnad från Emma, som flyttade till Boston för att vara med sin man, så flyttade jag och min man hit tillsammans. Vi hade drygt en vecka ihop innan Johan skulle börja jobba. Den veckan var fylld av en blandning av att komma iordning med vår lägenhet Jersey Street i Fenway, fixa med ytterligare en mängd pappersarbete, fixa bankkonton etc., och faktiskt njuta av stunden och turista. Denna första vecka var otroligt intensiv, men allt ordnade sig väldigt bra och vi kände oss ännu mer exalterade över vårt äventyr. Verkligheten skulle dock snart hinna ikapp oss när Johan började jobba.

I början hade jag en hel del att fixa med vår lägenhet. Jag startade dessutom en egen blogg och började plugga webbutveckling igen. Allt detta fyllde en hel del av min tid, men det blev snabbt ganska ensamt. Jag såg bara fram emot att Johan skulle komma hem från jobbet. Planen när vi flyttade var att jag skulle söka arbetstillstånd så fort som möjligt och sedan själv kunna börja jobba. Jag hade turen nog att jag faktiskt får lov att söka arbetstillstånd på mitt visum (något som inte Emma kunde). Därför hade jag inte någon direkt plan för den första tiden, jag tänkte mest njuta av sommaren, lära känna Boston och att jag skulle börja jobba under hösten – men jag hade ingen aning om med vad. Saker går ju sällan som man planerar, så självklart blev det inte riktigt såhär för mig.

Jersey street boston

Hitta sin egen väg

Under sommaren lärde jag känna Emma och vi fann varandra snabbt och hittade på en massa roliga saker. Genom henne blev jag även introducerad till organisationen SWEA och fler medlemmar där. När augusti kom började jag fota på SWEA-evenemang och fick sedan förfrågan om att hjälpa till med PR-delen och så småningom ta över den rollen. I september fick jag mitt arbetstillstånd godkänt, vilket var en otrolig lättnad men även gav mig lite panik. Jag var helt ärligt väldigt vilsen och visste inte i vilken ände jag skulle börja.

Istället beslöt jag mig för att fortsätta på den banan jag var. Vi har inget ekonomiskt överflöd (min man är forskare) men vi klarar oss, och därför hade jag lyxen att just då välja personlig utveckling framför pengar. SWEA är nämligen en non-profit organisation och alla vi som engagerar oss gör det som volontärer, men den erfarenheten jag får av mitt arbete där är värt så mycket mer för mig än pengar. Vi åkte hit till Boston för min mans skull, men jag börjar känna att det var bland det bästa som kunde hända mig med. Jag börjar hitta mig själv igen, min väg i livet.

Flytten till Boston - Jersey Street Fenway

Ska du flytta utomlands?

Att dessutom flytta till en ny stad, ett nytt land, är så lärorikt. Jag och Emma pratar ofta om det, vad som hänt med oss som personer. Vi är inte desamma längre, som innan. Vi är bättre, klokare, och med en erfarenhet som vi för alltid kommer värdera högt. Trots alla jobbiga stunder, alla tårar vi fällt, all den hemlängtan vi känt (det går sällan en vecka utan att man känner något av detta), så har detta varit den bästa upplevelsen vi båda har varit med om. Du har väl inte missat att läsa hennes Boston-berättelse?

Går du i funderingar om att flytta utomlands? Tveka inte, bara gör det. Vi vill inte romantisera något här på Elsewhere Women. Det kommer vara jobbigt, utmanande och du kommer vilja ge upp allt och bara flytta hem igen. Men håll ut, varje dag, och det kommer bli ditt livs bästa äventyr. Var så säker!

<3 Sandra

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: